Köp använda kläder på nätet

Det går få dagar nu utan att det kommer nyheter om miljön. Både om hur mycket som är på väg att försämras, och hur mycket vi människor gör som förvärrar läget. En av de stora miljöbovarna är klädindustrin. Vid framställningen av kläder går det ofta åt stora mängder vatten, och man använder för det mesta också kemikalier som är dåliga för miljön. När kläderna sen är tillverkade kan de släppa ut mikropartiklar varje gång vi tvättar dem.

Second hand

Att det blir små plastpartiklar som släpps ut varje gång vi tvättar syntetmaterial är svårt att hitta någon enkel lösning på. Vi måste trots allt tvätta våra kläder då och då. På de problem som beror på klädindustrin och framställningen av textilier finns enklare lösningar. En av dem  är att försöka köpa mer begagnat. 

Om man gillar att gå i affärer finns det i de flesta städer åtminstone någon affär med begagnade kläder, men har man inte en väldigt vanlig storlek kan det vara svårt att hitta något som passar. Är man inte öppen för att ha vilken stil som helst blir det ännu svårare.

Ett bättre alternativ är att köpa second hand-kläder online. På tradera finns det alltid massor av kläder i olika storlekar, stilar och material. På blocket kan man ibland hitta det man önskar. Något som börjar bli stort är bytes- och försäljningsgrupper eller -konton på sociala medier. Det kan finnas på facebook eller instagram, och vissa bloggare har bloppisar där de säljer sånt de vill bli av med.

Betalningar

Ju mer informella försäljningarna är, desto mer kan man oroa sig för säkerheten vad gäller betalningar, både när man är den som ska betala och den som ska ta emot pengar. Att lämna ut sitt kontonummer till vem som helst kan kännas otryggt. Att överföra till någons konto är inte svårt, men det finns bättre lösningar. Med hjälp av mobilt bankID kan man till exempel använda swish för betalningar. En fördel, förutom att man slipper lämna ut sitt kontonummer, är att betalningen kommer fram meddetsamma. Hos hur.se kan du läsa mer om hur man installerar mobilt bankID och vad det kan användas till.