Ät en mer klimatsmart kost

Isbjörnar dör, havsnivåerna stiger. Isen smälter. Vi har extremväder med stormar och städer som svämmar över, vilket leder till att människor tvingas fly sina hem – allt detta på grund av att vi inte har tagit hand om vårt klimat. Alla kan göra något, och det finns mycket man kan göra! Ett enkelt sätt att bli mera klimatsmart är att lägga om kosten, och det blir ofta i slutändan även mer hälsosamt för en själv med. Två flugor i en smäll! Nedan kommer lite tips på hur man lyckas.

Ät en mer klimatsmart kostDet finns många superenkla vardagsknep. Ta med en egen påse till butiken till exempel! Äta grönsaker som är i säsong, så att man kan äta svenska grönsaker året om och inte behöva ta del av den stora klimatboven transport. Rotfrukter så som morot, potatis och rödbeta är i säsong hela året, medan till exempel tomat, gurka, spenat, sockerärter och ruccola är i säsong på sommarhalvåret. På https://villanytt.se finns det många fler tips på hur man lever ett klimatsmart liv och hjälper till att rädda vår planet.

Kött – en stor miljöbov

Skippa köttet. Inte för alltid, inte varje dag, men försöka minska på köttet så mycket man kan och orkar. Att äta vegetariskt är också oftast nyttigare och man får i sig mer vitaminer än vid samma gamla köttbullar med potatismos. Man kan testa exotiska currys, wraps, woks eller till och med veganisera en gammal husmansfavorit. Om man äter kött är man dagligen ansvarig för användningen av 15 000 liter vatten! Det är 100 fyllda badkar. Att skippa köttet några dagar i veckan gör större skillnad än man skulle kunna tro.

Tänk svinnsmart!

När man tar en öl ute kan man också tänka klimatsmart – att dricka lokalt bryggda ölsorter är bättre än importerade, och att dricka öl på tapp minskar sopbergen som växer och växer. Att minska på svinn är i allmänhet ett hett tips. Istället för att gå och handla ny mat var och varannan dag kan du ta en titt i kylskåpet. Kan man göra någonting av resterna där inne? Att tänka lite kreativt, ta hjälp av internet och tänka svinnsmart kan gör att du sparar både på klimatet och din plånbok.